Een gesprek met een psycholoog moet helpen

Het uitgangspunt van een gesprek bij mij is dat het iets bijdraagt, dat het helpt en dat het werkt. Dat je over een aantal weken of maanden terugkijkt en denkt: Ja, daar heb ik echt iets aan gehad. Dat je je krachtiger voelt, dat je gegroeid bent en met een duidelijk beeld je toekomst tegemoet kunt treden.

"De beste manier om je toekomst te voorspellen is door hem te creëren."

Zorgaanbod

Burn Out & Overspannenheid

In mijn praktijk heb ik dagelijks te maken met cliënten die wegens een Burn Out of overspannenheid/oververmoeidheidsklachten bij mij terecht komen. Het is ontzettend vervelend en verdrietig wanneer je klachten ervoor zorgen dat je jezelf kwijtraakt. Gelukkig is hier iets aan te doen.

Angst & Onzekerheid

Angst en Onzekerheid zijn gevoelens die vaak als erg overheersend worden ervaren. Ondanks dat ze veel samen voorkomen en met elkaar te maken hebben, zijn ze toch verschillend. Onzekerheid kun je zien als een (indirecte) uiting van angst. Bijvoorbeeld de angst om afgewezen te worden, voor schut te staan of te falen. In sommige situaties kan dit weer tot onzekerheid leiden. Angst was van oudsher eigenlijk bedoeld om ons te beschermen tegen gevaar, maar het heeft in ons huidige leefklimaat voornamelijk zijn thuis gevonden in de minder levensbedreigende situaties. Regelmatig angst of onzekerheid voelen, kan je leven beperken en je gevoel van vrijheid ontnemen.

Somberheid & Depressie

De meeste mensen ervaren van tijd tot tijd wel eens somberheid. Of dit nu direct te linken is aan een gebeurtenis of niet. Wanneer deze somberheid echter langere tijd aanhoudt, niet duidelijk te verklaren is en continu terug lijkt te keren, kan het overslaan in een depressie. Mensen die veel voor zichzelf houden (introvert zijn), moeite hebben met het uiten van gevoelens en emoties (binnenvetters) en veel analyseren, nadenken en/of piekeren, hebben een grotere kans om sombere gevoelens te ervaren. Somberheid kan er soms voor zorgen dat je je (onbewust) afsluit, dat er weinig tot geen informatie echt doordringt en dat je met name met jezelf en je eigen negatieve gedachten aan het strijden bent. Dit kan eindigen in een vicieuze cirkel waar je lastig in je eentje uitkomt.

Hoog Sensitief Persoon (HSP)

Alle mensen verschillen in meer- of mindere mate van elkaar. Of het nou gaat om spierkracht, intelligentie, lengte of mate van gevoeligheid. Wanneer je ervaart dat je erg gevoelig bent voor prikkels, gebeurtenissen, gevoelens en emoties, dan kan het zijn dat je hooggevoelig bent. Deze emoties en prikkels kunnen zowel vanuit jezelf als uit je omgeving komen en soms zelfs door fictieve karakters in boeken of films worden getriggerd. We noemen deze hooggevoeligheid ook wel HSP. Waarschijnlijk is zo’n 20% van de bevolking hooggevoelig, mannen evenveel als vrouwen. Mensen die hooggevoelig zijn, kunnen dat soms als een last ervaren en vaak voelen ze zich daar bovenop vaak niet begrepen. Wat veel mensen met HSP niet weten, is dat er een enorme kracht in deze gevoeligheid verborgen ligt wanneer je weet hoe je er gebruik van kunt maken. Goed voor jezelf zorgen is hierin essentieel. Ik kan je goed helpen die kracht te vinden en je helpen je gevoeligheid te omarmen.

Identiteit & Levensvragen

Het kan heel goed zijn dat je naar mij toe komt met een al dan niet duidelijke zoektocht naar je identiteit, ‘grote’ levensvragen of het vinden van betekenis in het algemeen. Gesprekken over dit onderwerp zijn vaak diep en intens, omdat ze iets proberen te vinden wat moeilijk op een rationele manier te definiëren is. Omdat mensen nu eenmaal voor een gedeelte onlogische, gevoelige en ongrijpbare wezens zijn, kunnen wij op zoek zijn naar iets dat verder gaat dan het alledaagse. Iets dat zich, hoewel dat moeilijk te onderbouwen en verklaren is, afspeelt op een ander niveau. Dit kan misschien wat vaag en zweverig klinken, maar dat is het allesbehalve. In het antwoord op de diepere vragen zit vaak heel veel wezenlijke informatie verborgen. Die informatie kun je weer inzetten wanneer je een beslissing moet nemen, een doel bepaalt of vertrouwen zoekt in je eigen kunnen. Uiteindelijk een verrijking van je leven dus.

Mijn aanpak

Overzicht creëren

Als eerste gaan we overzicht creëren. We leggen alles dat je wilt bespreken op tafel, zonder enig oordeel of verwachting. Zo hebben we een duidelijk beeld van hetgeen er allemaal speelt en gespeeld heeft, in welke situatie je je begeeft en hoe jij als persoon in elkaar zit.

Doelen stellen

Als alles duidelijk genoeg is, gaan we samen doelen stellen. Deze doelen helpen om richting te bepalen. Een goede vraag die je jezelf kan stellen is: als ik mijzelf over x maanden zou tegenkomen, wat wil ik dan bereikt hebben? Wat is er dan veranderd in vergelijking tot nu?

Aan de slag!

Vervolgens kijken we samen naar de beste tactiek voor jouw hulpvraag en doelen. Mijn ervaring en beschikbare middelen zullen ervoor zorgen dat ik je goed zal kunnen ondersteunen en dat we gezamenlijk op het door jouw gewenste tempo aan de slag kunnen gaan.

Terugkijken en evalueren

Na een aantal gesprekken is er een grote kans dat er dingen zijn veranderd. Wellicht kijk je anders tegen dingen aan, is je gedrag veranderd en, voelen dingen niet meer hetzelfde. Grote kans dat je omgeving het ook al gemerkt en krijg je andere reacties dan je gewend bent en verlopen de interacties op een andere manier. Om jouw proces goed te kunnen bewaken zullen we tussentijds terugblikken om te bepalen waar je staat en wat er eventueel nog nodig is om je doel te bereiken.