Journaling

De Voordelen van- en tips voor het bijhouden van een dagboek.

Introductie

Wat hebben Leonardo da Vinci, Marie Curie, Charles Darwin, Anne Frank, Thomas Edison, Albert Einstein, Mark Twain, Marcus Aurelius, Winston Churchill en Ernest Hemingway allemaal gemeen?

Behalve het feit dat ze niet meer leven, hielden ze ook allemaal een dagboek bij, ook wel ā€™journalingā€™ genoemd. Dat er grote voordelen zitten aan het opschrijven van je gedachten, je gevoelens, ideeĆ«n en twijfels, is in de loop der jaren wel bewezen. Het feit dat zulke grote denkers en creatieve geesten er bewust voor kozen dit te doen zou wellicht voor jou een goede reden kunnen zijn om zelf te overwegen regelmatig iets op te schrijven over je dagelijkse bezigheden, je frustraties, je overwinningen, angsten, wensen, dromen, doelen etc.

Schrijven kan ongelofelijk waardevol zijn. Het kan fungeren als een goede uitlaatklep; een manier om je gedachten te ordenen; je taalvaardigheden te ontwikkelen; dankbaarheid te oefenen en bewust stil te staan bij de mooie en minder mooie dingen in het leven. Dit kan je op den duur helpen jezelf beter te leren kennen, je emoties en gedachten te reguleren en beter om te gaan met de continu wisselende omstandigheden van het bestaan.

In dit artikel wil ik:

  1. toelichten wat de voordelen zijn van het bijhouden van een dagboek,
  2. uitleggen waarom het een positief effect kan hebben, en
  3. wat tips en trucs geven hoe je het beste kunt beginnen en volhouden.

De kracht van het luisteren

ƉƩn van de meest essentiĆ«le onderdelen van een gesprek met een psycholoog is dat er onvoorwaardelijk en aandachtig geluisterd wordt. Dat er een volledige focus in het hier en nu is met de intentie om datgene wat er gezegd wordt op een ander niveau te begrijpen. Het doel is om dingen beter te kunnen plaatsen, overzicht en duidelijkheid te creĆ«ren, oorzakelijke verbanden te zien of een ander perspectief op de situatie voor te stellen. Soms kun je nog een niveau dieper gaan en proberen erachter te komen wat er onder datgene zit dat je in het hier en nu ervaart en waar het vandaan komt.

In een goede sessie met een psycholoog is er een vorm van aandacht zonder enig oordeel, puur vanuit oprechte interesse, empathie en de wil om te zien wat er nu echt gebeurd.

Maar dit geldt niet alleen voor therapie. Wanneer een vriend of vriendin in alle rust de tijd neemt om naar je te luisteren zonder oordeel, zonder alles meteen op te willen lossen, zelf overstuur te raken of over eigen problemen te beginnen, heeft dat ook een positief effect.

Waarom werkt uiten?

Het uiten van gedachten en gevoelens is een essentieel onderdeel van menselijk welzijn. Het feit dat dit uiten van gedachten en gevoelens werkt, heeft een aantal redenen. ...

Hoe kun je beginnen met schrijven?

Tips en trucs om jezelf te helpen te beginnen met schrijven:

  1. Stel jezelf vragen.
  • Zoals: waar zit ik veel mee in mijn hoofd? Waar loop ik tegenaan? Wat doe ik op dit moment allemaal goed? Waar ben ik trots op? ...
  1. Begin met lelijk schrijven.
  • Het is geen wedstrijd schoonschrijven. ...
  1. Integreer het in je routine.
  • Doe het op een vast moment op de dag ...
  1. Doe het in eerste instantie kort.
  • 5 minuutjes kan al wonderen doen. ...
  1. Creƫer een aantal standaardzinnen om mee te starten.
  • Gebruik bijvoorbeeld de volgende voorbeeldzinnen: ...
  1. Stel doelen in je dagboek (challenges).
  • Geef jezelf uitdagingen, doelen om aan te werken, dingen die je graag wilt bereiken of altijd al hebt willen doen. ...
  1. Oefen met dankbaarheid.
  • Een grote trend is om positief te denken. ...
  1. Koop een mooi schrift met bijpassende pen of open een mooi document.
  • Evt met een mooie titel of layout, maakt niet uit: als het maar voor jou werkt om er even bij stil te staan. ...
  1. Lees terug.
  • Als je even in de trein zit of een onbewaakt moment dat je normaal gesproken op je telefoon zit, lees dan eens terug wat je geschreven hebt. ...
  1. Maak over de dag korte notes in je telefoon.
  • Elke keer als je iets te binnen schiet waarvan je denkt dat het wellicht belangrijk is om iets mee te doen, op te reflecteren, dit is er gebeurd, zo voel ik mij nu, hier zit ik steeds aan te denken: schrijf het kort op als notitie om later op terug te komen. ...
  1. Hou data bij.
  • Schrijf altijd de datum op waarop je iets opschrijft. ...
  1. Oefening baart kunst.
  • Dit kost even tijd om te leren. ...

Ik hoop dat je hier iets aan gehad hebt. Het leven is een groot leerproces, je zult er nooit zijn maar er altijd willen komen. Dus geef jezelf ruimte om te groeien door te falen. Mocht je wat ondersteuning nodig hebben of gewoon hier graag een keer over willen praten, sparren, van gedachten wisselen?

Kom langs in mijn eigen praktijk in Rijswijk (ZH). Het eerste consult is altijd gratis, je weet immers nooit of het klikt.

Klaar om de controle over je leven te nemen?

Laten we het samen doen.